Ligplaatsen Calandkanaal

  • Locatie

    Rozenburg, Calandkanaal

  • Opdrachtgever

    Volker Staal en Funderingen

Ontwerp afmeerpalen, fenders en trospalen

In opdracht van het havenbedrijf Rotterdam heeft Volker Staal en Funderingen een drietal nieuwe aanlegplaatsen gerealiseerd voor de overslag van goederen van grote zeeschepen.

Dit project is als design- & construct aanbesteed. Onderdeel van het project was het ontwerp van de afmeerpalen met fenders en bijbehorende trospalen.

De engineering van deze buizen en fenders zijn door ConGeo zowel in de tenderfase als de uitvoeringsfase uitgewerkt.

Een fantastisch en uniek waterwerk waarbij de stalen buizen binnen nauwe grenzen t.a.v. sterkte en stijfheid dienden te worden doorgerekend. Met een diameter van 2500 mm en tot wel 14 secties variërend in wanddikte is een concurrerend en functioneel ontwerp ontstaan.

Naast de hoofd-krachtswerking was vooral het uitwerken van alle staaldetaillering rondom het functionele gebruik van de meer- / trospalen een interessant onderdeel.

De buiskoppen leiden de stootbelastingen naar de bodem, bieden ruimte voor quick-release hooks alsmede ook een veilige werkomgeving voor “de roeiers”.

De benodigde energie voor het functioneren van het afmeersysteem wordt middels zonnepanelen, een noviteit, op de buispalen zelve opgewekt.

ConGeo werkte via detachering op het kantoor van VSF nabij de werkplaats waarbij een mooie samenwerking en een mooi project is ontstaan.